Steven Deschuyteneer Activiteiten blootsvoets doen, toch mee opletten bij sporten

Zoals ik hier uitleg, is het doen van activiteiten op blote voeten echt een nieuwe ontdekking voor mij. Nu gaat het niet altijd zoals ik hoop en ik denk dat het belangrijk is om ook de negatieve ervaringen te delen, zodat sommige dingen misschien kunnen worden vermeden voor andere. (Hoewel we allemaal ervaren wat we moeten doormaken, niet? Ook al is het soms moeilijk te accepteren.). Helaas heb ik met sommige van deze leuke ontdekkingen (zoals blote voeten) geen grenzen en moet ik vaak achteraf de gevolgen dragen. In het begin deed ik alles heel geleidelijk zoals de mensen in de barefoot winkel in Brussel me hadden uitgelegd.

Steven Deschuyteneer Sport spieren ego voeding Basket

Nu alles goed ging, ging ik steeds verder en buiten het basketbal deed ik bijna alles op blote voeten of in barefoot schoenen. Ook om een beter contact met de grond te hebben, heb ik alle zolen van mijn barefoot schoenen verwijderd. Het voelde allemaal geweldig en ik voelde echt dat mijn enkels, knieën en benen ook veel sterker werden.

Vlak voor de corona lock-down kreeg ik een mallet vinger en waarschijnlijk heb ik mijn frustratie verwerkt door hevig te blijven trainen. Tijdens de lockdown en 6 weken rust die ik normaal gesproken met de vinger had moeten nemen, liep ik elke 2 dagen 7 tot 10 km in mijn barefoot schoenen zonder zool, deed elke dag minstens 20 minuten yoga en een been/sprong training van 20 minuten, allemaal op blote voeten in de tuin.

Toen de vinger na 6 weken voorbij was, ben ik begonnen met daarbovenop ongeveer 100 basket shots te nemen per dag, meestal ook op blote voeten in de tuin. Na 2 weken begon ik echt pijn te krijgen in mijn polsen en achillespezen. Mijn pols had waarschijnlijk te maken met het feit dat door mijn mallet vinger ik mijn andere pols overbelast en niet goed gebruikte. Hiervoor ben ik naar de osteopaat gegaan die dit weer op zijn plaats heeft gezet en daarna heb ik het rustig aan gedaan en heb ik het laten genezen.

Steven Deschuyteneer Waarom blijven sporten in deze tijden training

De achillespezen daarentegen werden steeds slechter. ’s Ochtends voelen ze erg stijf en zelfs het stappen begon moeilijk te worden. De achillespees kreeg dus echt volledige rust en allerlei massage, rek- en versterkende oefeningen. Terugkijkend leer ik hieruit dat ik met de mallet vinger echt de activiteiten met beide handen had moeten minimaliseren om niet te overbelasten of verkeerde bewegingen te maken. Iets dat steeds zeer moeilijk is voor mij.

Voor de achillespezen denk ik dat het simpelweg omzetten van 41 jaar normale schoenen in blote voeten in één jaar tijd, geen goed idee was. Ook al vond ik het kei leuk en zag ik nog vele andere voordelen. Voor het hardlopen en zeker voor de intensieve been/spring training had ik sportschoenen moeten blijven dragen.

Steven Deschuyteneer Voeding sport en vooroordelen Rich Roll Baie de Somme

Het voelde zo natuurlijk aan dat ik me niet kon voorstellen dat 41 jaar schoenen dragen zo veel invloed zou hebben, maar het heeft het wel voor mij. Thuis op blote voeten lopen, barefoot schoenen voor dagelijks gebruik…allemaal geen probleem naar mijn mening en zeker een aanrader… Op blote voeten lopen en beginnen met barefoot schoenen te sporten, toch wel voorzichtig mee zijn. Ik ben zelden gekwetst, ik ben er erg dankbaar voor en er zijn zeker dingen die ik leer van deze mentaal moeilijke momenten.

En dan nu echte rust, misschien wat fietsen of zwemmen, maar geen andere gekke activiteiten. Ik moet zeggen dat ik hier niet aan gewend ben en dat ik altijd gewend ben om een omweg te maken om toch activiteiten te kunnen doen. De pezen dwingen me op dit moment om geen activiteiten te doen en misschien is het tijd dat ik daar naar luister.

Als ik er ooit volledig van genezen ben, wat ik hoop, zal ik zeker een bericht schrijven voor degenen die dit bericht nog niet gelezen hebben of die, net als ik, dachten dat het hen niet zou overkomen. We leren allemaal van onze fouten, hopelijk.

En als iemand een goed advies heeft over het genezen van achillespezen, weze meer dan welkom!

Steven Deschuyteneer Activiteiten blootsvoets doen, toch mee opletten bij sporten avond

#sport #blootvoets #respecteerlimieten