Steven Deschuyteneer Hoe eenvoudig zonder moeite een moestuintje beginnen

Voor iemand die denkt aan het starten van een groentetuin, neem ik aan dat er een tuin is. Deze post gaat niet over het maken van een moestuin in bloempotten of grote containers waar ik geen ervaring mee heb, dit gaat over het direct in de grond planten.

Er is dus een tuin, dan raad ik zeker aan om bewust te zijn van de problemen van de hippe tuin, probeer hem zo gezond mogelijk te maken en dan kan ik inderdaad beginnen met het aanleggen van een groentetuin.

Steven Deschuyteneer Hoe eenvoudig zonder moeite een moestuintje beginnen start

Een groentetuin is vooral bedoeld voor groenten (eventueel wat fruit) en kruiden. Wat me meteen opviel met mijn beperkte ervaring, is dat fruit echt het makkelijkste is. Als je een boom of struik plant, zorg er dan voor dat het onkruid het niet overneemt en je zult vrij snel goede resultaten zien. Zie ook dat de tuin gezond en biologisch gediversifieerd is, wat ervoor zorgt dat ziekte aan fruit minder vaak voorkomt. Gezien de menselijke aantrekkingskracht voor gemakkelijke oplossingen, zou fruit het beste voedsel voor de mens zijn en gemaakt van de natuur?

Voor de meeste groenten en kruiden (en ook voor fruit) is het aan te raden om in normale aarde te beginnen. Dus niet overwoekerd met gras of ander leven. Mijn eerste vierkantje was dus, omspitten maar die grond. Doe dat vooral niet! Het is vermoeiend, hard werken en niet zo goed voor de bodem om al die lagen volledig om te gooien. Er is een veel gezonder en eenvoudigere oplossing.

Eerst moet ik misschien voor iets anders waarschuwen, als je een groentetuin begint zijn er 2 dingen die je moet leren als je er nog niet mee om kunt gaan, anders is het niet compatibel met de eenvoudige gezonde groentetuin.

Steven Deschuyteneer Hoe eenvoudig zonder moeite een moestuintje beginnen geduld

Geduld (dat heb ik vaak niet in deze moderne samenleving en daarom doe ik allerlei uitvindingen die tegen de natuur ingaan om het toch sneller te laten gaan).

Steven Deschuyteneer Hoe eenvoudig zonder moeite een moestuintje beginnen dieren

Niet bang voor dieren (oh maar ik ben wel niet bang voor dieren, ik heb zelf een hond en een kat dus geen probleem. De eerste regenworm die ik zie spring ik wel op het dak. Wees dus niet bang voor de dieren, ze zijn hier net als wij om te doen waar ze goed in zijn en hebben zeer zelden negatieve bedoelingen met ons, en als ze dat wel hebben, is er vaak een andere achterliggende reden die we wel of niet weten).

Dan testen we dat geduld meteen in de eerste stap voor een veel gezondere en eenvoudigere oplossing. Het beste is om rond oktober te beginnen met een groentetuin. U pakt dan groot donker karton (idealiter geen tekst of andere chemicaliën erop), typisch van een grote kartonnen doos, snijdt het open en bedekt de grond waar u een moestuin wilt aanleggen. Idealiter wilt u ervoor zorgen dat de zon een groot deel van de dag in uw moestuin aanwezig is. Leg er dan stenen op zodat het karton goed tegen de grond blijft liggen en niet bij de eerste wind wegvliegt. Dat is het, simpel, niet?

Dan is het 6 maanden wachten, om tegen maart van het volgende jaar geabsorbeerd karton te vinden. Als er nog karton over is, kun je het weghalen. Normaal gesproken kom je in contact met een pure aardbodem en waarschijnlijk veel dieren eronder. Dit is ideaal, hoe gezonder de grond, hoe meer dieren. Op een sla vol met pesticiden gaan de dieren niet op, daar is een reden voor. Gezonde grond, net als een gezonde tuin is veel dieren.

Maart is het ideale moment om de rest van het gras op het gazon voor het eerst af te rijden. Gooi het zo snel mogelijk op de grond van de groentetuin om het te bedekken. Een overdekte grond droogt niet uit, houdt veel leven in zich en zorgt ervoor dat er maar weinig onkruid op groeit.

Steven Deschuyteneer Hoe eenvoudig zonder moeite een moestuintje beginnen bedekken

Dan ben ik in principe vanaf april klaar om hier zaden of planten te planten. Met planten is het bijna gegarandeerd succes, met zaden is het wat meer zoeken. In een van de volgende posts zal ik mijn ervaring met het planten van zaden verduidelijken en waarom ik een serre heb gekocht.

Steven Deschuyteneer Hoe eenvoudig zonder moeite een moestuintje beginnen natuur

#tuin #natuur #gezond #leven