Steven Deschuyteneer Wat te leren van hond en kat Luna Sunny

Toen ik mijn eetgewoonte veranderde, leek het observeren van de natuur een zeer interessante leerervaring te worden. Op het strand liggen, kijken naar de prachtige zee, of op een berg naar het uitzicht kijken is daar één richting in, nu kan het observeren van dieren een leercurve zijn die op andere gebieden moeilijk te evenaren is. Kijk maar naar Jane Goodall’s observatie van de Chimpansees.

Steven Deschuyteneer Wat te leren van hond en kat Noa op moto

Gemakkelijker voor de meeste mensen, in plaats van naar de jungle te vertrekken, is waarschijnlijk het observeren van huisdieren. Als ik vandaag terugkijk naar ongeveer een dikke 20 jaar geleden, toen ik mijn eerste hond had en lang voordat ik deze weg insloeg, moet ik concluderen dat het niet echt een gezonde relatie was die ik met de hond had.

Steven Deschuyteneer Wat te leren van hond en kat Noa naast helm

Voor alles wat bij me paste was het een superhond, en voor alles wat niet zo goed bij me paste was het een rothond. Met een voorbeeld, als ik een beetje eenzaam thuis zit en de hond toont mij zijn liefde en warmte, dan is het een superhond, als ik weinig tijd voor de hond heb, hem niet uitlaat en de hond doet zijn behoefte in huis, dan is het een rothond.

Pas veel later, toen ik mijn manier van eten veranderde, realiseerde ik me dat ik alleen maar bezig was met mijn behoeften en totaal geen oog had voor die van de hond. Hoe egoïstisch kon ik als mens zijn. Eén keer per dag eten, wandelen als het voor mij gaat, niet blaffen als ik dat niet wil… de lijst is lang van eenzijdige verwachtingen. De hond is 14 jaar oud geworden.

Steven Deschuyteneer Hoe makkelijk dagelijks koud douche in plaats van warm Noa

Toen ik vervolgens na mijn veranderde eetpatroon weer een hond nam, was de relatie anders. Ik observeerde deze hond veel meer en probeerde daar ook naar te handelen. Al vrij snel zag ik dat de hond ook behoeften heeft zoals aandacht, angst, spel, warmte, ontdekken, contact … van daaruit ging ik op het ritme van de hond, meer en meer rekening houdend met haar behoeften. En beschouw het als quality time, zoals dat ook het geval is met andere gezinsleden.

Steven Deschuyteneer Wat te leren van hond en kat Luna Ohana

Tijdens de observatie tijdens deze quality time, kon ik vooral ontdekken hoeveel ik had geleerd als normaal, van wat eigenlijk niet zo natuurlijk is. Ik kon ook zien dat mijn eigen leven veel rustiger is dan de illusie die ik ervan heb. De hond heeft me echt laten zien hoe je kunt genieten, communiceren en laten zien dat je rekening moet houden met ieders levenservaringen die ik op mijn weg tegenkom.

Steven Deschuyteneer Wat te leren van hond en kat Luna Sunny elkaar

Na een paar jaar kwam de kat erbij, waardoor ik me vanaf het begin realiseerde dat ik veel vooroordelen heb, die niet echt de werkelijkheid zijn. Toen ze bij het eerste contact als een leeuw op onze hond afstapte, dacht ik dat haar laatste minuten geteld zouden zijn. Natuurlijk werd er hardnekkig en grommend gecommuniceerd, nu met heel weinig lichamelijk contact en heel vaak na heel duidelijk aangeven van de grenzen in beide richtingen.

De kat in vergelijking met de hond maakt haar behoeften veel duidelijker. Het is ook duidelijk dat zij haar leven beheert, en niet de mens. Ze toonde een openheid en kalmte in avontuur die ik zelden heb gezien. Natuurlijk hebben dieren het moeilijk met de moordwapens die de mens heeft uitgevonden, met op nummer één, de auto. Nu heeft de kat me vooral geleerd om los te kunnen laten en haar vooral te steunen om haar beste leven te leiden (iets wat ik tegenover zoveel mogelijk levende wezens probeer te bereiken). Natuurlijk komt ze op plaatsen waar ik bang voor haar ben (net als de eerste confrontatie met de hond), nu heeft ze een intuïtie die in veel gevallen meer dan genoeg is om er positief uit te komen.

De hond en de kat leerden me vooral:

  • Dat liefde onvoorwaardelijk kan zijn.
  • Dat contact met fysiek geweld niet veel zin heeft.
  • Dat iedereen is zoals hij is.
  • Dat duidelijke communicatie in beide richtingen belangrijk is.
  • Dat het volgen van intuïtie veel angst kan wegnemen.
  • Dat alles veel langzamer gaat dan ik denk, de snelheid van de natuur (het is juist een illusie die ik creëer, die in het moderne leven een ander gevoel van tijd geeft).
  • Dat sommige dingen veel sneller losgelaten kunnen worden en dat ik mezelf alleen maar pijn bezorg door er aan vast te houden.
  • Dat ieder levend wezen pijnvrij wil leven.

Zie de natuur in alles en laat me weten wat het je geleerd heeft!

Steven Deschuyteneer Wat te leren van hond en kat Sunny

#één #kat #hond