Steven Deschuyteneer Hoe iedereen makkelijk kan bijdrage tot een beter milieu maar het niet doet

Dat ik het milieu vervuil is niet moeilijk te zien, ik vermoed zelf dat de meeste mensen er niet meer aan denken en dat zicht al als normaal bestempelen.

Het feit dat:

  • Er wordt aangekondigd dat we minder activiteit (zowel fysiek als motorisch) moeten doen vanwege de CO²-vervuiling.
  • Dat bijna geen enkel water drinkbaar of gezond is om in te gaan zwemmen.
  • Dat we overal in de natuur afval vinden.
  • Dat de zomers steeds droger worden (ideaal voor een zwembad is zelfs de normale reflex…).

zijn zulke signalen dat we het mis hebben en toch doen we er niets aan.

Ik denk dat het vroeger nog erger was, want ik ben al opgegroeid met een mentaliteit voor een beter milieu. Ik probeer steeds om afval te verminderen, milieuvriendelijke auto’s te kopen, zonne-energie te promoten, het waterverbruik te verminderen… eerlijk gezegd voelde ik me tot nu toe geweldig en haalde ik er het meeste uit wat ik kon doen, vond ik! In de tussentijd heb ik geleerd dat ik altijd kan verbeteren en dat wat ik tot nu toe heb gedaan, zo belachelijk laag is.

Steven Deschuyteneer Hoe iedereen makkelijk kan bijdrage tot een beter milieu Claim The Climate

We zien ook steeds meer opstanden en protesten voor het milieu, die nu vooral gericht zijn op anderen. Dit moet veranderen bij de anderen, politici dit en dat… vergeten dat we als een massa mensen ook verantwoordelijkheid kunnen nemen en invloed kunnen uitoefenen op het model van vraag en aanbod.

Steven Deschuyteneer Hoe iedereen makkelijk kan bijdrage tot een beter milieu maar het niet doet vuilnis

Als ik begin met het vuil dat ik op straat aantref, dan komt dat vuil natuurlijk ergens vandaan. Heel vaak komt het van goedkope industriële massa consumentenproducten waar we helemaal niet betalen voor de verpakking en de vervuiling ervan. Als een blikje frisdrank 50€ kost (dus er is geld om ervoor te zorgen dat we het kunnen opruimen van degenen die het in de natuur gooien), en ik zou diezelfde hoeveelheid in de winkel kunnen gaan halen met mijn eigen beker voor 1,5€, wat denk ik dat de mensen zullen doen? Welke keuze zullen ze maken?

Natuurlijk is de frisdrankfabrikant hier niet blij mee, want de mensen zullen gemodereerd worden bij het kopen van frisdrank. Moeten we nu met iets waarvan bewezen is dat het niet goed is voor de gezondheid en zeer vervuilend voor het milieu, betrokken raken bij de groei van zo’n bedrijf? Moeten we hen niet aanmoedigen om alternatieven te vinden? Ja, maar ik drink wel graag mijn frisdrank, ik houd graag mijn baan bij de frisdrankfabrikant… Ik hoor deze redenen heel goed, nu is dit ook de reden waarom er niets is veranderd rond dit probleem.

Voor de CO²-vervuiling schakelen veel mensen over op een elektrisch voertuig. En waar komt die elektriciteit zonder CO² dan vandaan? Ik heb begrepen dat één van de meest effectieve dingen die een individu kan doen om zijn of haar CO²-voetafdruk te verminderen, het vermijden van alle dierlijke producten is. De productie van vlees en andere dierlijke producten vormt een zware belasting voor het milieu. Het grootste deel van de landbouw in onze omgeving is niet om de broccoli of bloemkool op ons bord te krijgen, maar om suiker te maken of om dieren te voeden zodat de mensen het vlees van de dieren kunnen eten. In dat opzicht is de vleesindustrie enorm vervuilend, groter dan de transportindustrie die wij traditioneel als de meest vervuilende beschouwen. Dus als de landbouw zegt dat ze niet goed betaald worden, is dat vooral een signaal naar de suiker- en vleesindustrie.

Steven Deschuyteneer Hoe iedereen makkelijk kan bijdrage tot een beter milieu BiteBack

Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen en wat haalbaar is voor iedereen die het wil doen, ook voor mij! Elke keer als ik voedsel in een restaurant bestel – elke keer als ik eet – kan ik ervoor kiezen om deze dieren en het milieu te helpen. Elke keer als ik de overstap maak van een dierlijk product naar een alternatief product, kom ik overal op voor de dieren en het milieu.

Deze stap is gemakkelijker dan ooit tevoren en wordt steeds meer mainstream nu steeds meer mensen uit alle lagen van de bevolking op deze manier de voordelen van het leven ontdekken. Het is tijd om mezelf af te vragen: als het nu mogelijk is om een leven te leiden dat gepaard gaat met heerlijk eten en drinken, een betere gezondheid, een kleinere ecologische voetafdruk en het vermijden van het doden van andere wezens – waarom zou ik dat niet doen?

Steven Deschuyteneer Wat is de ‘whole food plant based’ manier hoe ik eet

Toen ik rond mijn 35 jaar meer groenten en fruit begon te eten, merkte ik dat mijn algemeen afval veel afnam. Het is vrij gemakkelijk om groenten en fruit te kopen zonder verpakking, en ik merkte al snel dat in het verleden vooral in de massaproductie en industriële producten een groot deel van de plastic verpakkingen bijdraagt tot mijn afval.

Toen ik vervolgens via documentaires ontdekte dat mijn nieuwe manier van eten ook een enorme positieve bijdrage had voor het milieu, was ik verbaasd dat ik dat nog niet eerder had gehoord. Waarschijnlijk is mijn perceptie veranderd door mijn verandering in voeding.

Het verschil tussen mensen die verklaren dat stoppen met vlees eten makkelijk is, en zij die verklaren dat het hard is, is dat degenen die zeggen dat het makkelijk is, zijn gericht op de slachtoffers, terwijl zij die zeggen dat het moeilijk is, gericht zijn op zichzelf.” – Jules Elise

Steven Deschuyteneer Hoe iedereen makkelijk kan bijdrage tot een beter milieu maar het niet doet koe

#milieu #aarde #dieren #geenvlees