stevendeschuyteneer

1 jaar enkel koud douchen, het resultaat.

Steven Deschuyteneer 1 jaar koud douchen het resultaat douche

Waarom in godsnaam een koude douche nemen in plaats van een warme, dat is wat ik ga proberen uit te leggen in deze post, evenals mijn ervaring na 1 jaar.

Ik heb vaak horen zeggen dat het goed was voor mijn gezondheid om in ieder geval de douche af te sluiten met koud water in plaats van warm water. In de loop der jaren heb ik dit meerdere malen geprobeerd, nu heb ik gemerkt dat het me altijd te veel uit mijn comfort heeft gehaald (comfort dat warm water biedt, warmte zoals moederliefde?).

Op een gegeven moment, in juni 2016, hoorde ik Wim Hof praten over koudetherapie op de Rich Roll podcast RRP231. Tegelijkertijd vertelde een collega me erover, nu was het om een of andere reden inspirerend, nu ik vond het niet op mij van toepassing.

Steven Deschuyteneer 1 jaar koud douchen het resultaat Les Menuires 2019

Later in november 2018, noemde een vriend, die net als ik, de podcasts van Rich Roll volgde, de Rich Roll podcast RRP406 als een must en ik had deze persoonlijk overgeslagen. Ik maakte er een punt van om er naar te luisteren en waarschijnlijk kreeg de “iedereen kan dit“, waar Wim Hof het over had, mijn volledige aandacht. Natuurlijk heeft het ook veel te maken met yoga, ademhaling, gevoel, verbinding met de natuur……allemaal onderwerpen die ik ook in de afgelopen 5 jaar heb ontdekt.

Steven Deschuyteneer 1 jaar koud douchen het resultaat Les Menuires waterval 2019

Een van de dingen die me echt heeft aangetrokken op deze reis sinds ik mijn eetgewoonten heb veranderd, is om weer in contact te komen met bovenop de vijf traditionele zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken en proeven), net als de dieren, ook met wat men noemt het “zesde zintuig“. Toen Wim vervolgens in de podcast sprak over het herstellen van de verbinding met het immuunsysteem en het endocriene systeem (hormonen), was ik volledig verkocht. Zoals Wim al zei, begon ik de kou te zien als een dappere, geduldige leraar voor mijn lichaam.

Begin december 2018 schreef ik me gratis in op de website van Wim Hof, volgde de gratis minilessen en paste ik meteen de ademhalingstechniek en de koude douches toe. In plaats van mijzelf te wassen met warm water, deed ik het met lauw water en maak ik het naar het einde toe koud (in het begin is het gewoon minder lauw, nog niet helemaal koud). Na elke douche voel ik me geweldig.

Steven Deschuyteneer 1 jaar koud douchen het resultaat douche 2

Eind december 2018 heb ik besloten om alleen nog maar koude douches te nemen (helemaal koud van bij de start en niet eerst met warm water). De enige uitzondering die ik toen maakte was het wassen van mijn lange haren, ik heb er warm water voor gebruikt omdat het koude water erg hard aanvoelde op het hoofd. Het kostte me slechts een grote week om me aan te passen en vanaf dan nam ik alleen nog maar koude douches, ook voor de lange haren. Het voelde geweldig en na een tijdje begon ik het echt leuk te vinden en ik kijk er naar uit. De enige uitzondering is in de sportzaal, waar er alleen een knop is voor water, niet voor temperatuur, nu als er een koud water is, neem ik de koude.

Het geeft me:

Een enorme boost en een gevoel van leven over mijn hele lichaam. Ik leef!

Verbazingwekkend zelfvertrouwen en gevoel van wat mijn lichaam aankan.

Mijn huid voelt zachter aan, droogt niet uit en dus gebruik ik geen huidolie meer.

– Mijn lichaam is over het algemeen veel beter in staat om met de kou om te gaan.

Het geeft me een soort vrijheid om geen warm water meer nodig te hebben.

Ik heb bijna geen verwarming meer nodig in mijn huis of slaapkamer, alles voelt warm aan.

En waarschijnlijk een heleboel indirecte dingen die ik me nog niet realiseer.

Tijdens mijn retraite met Irène Grosjean een paar jaar geleden, voelde ik me erg aangetrokken tot haar verhaal dat ze zich vroeger onder een waterval in de achtertuin waste. Het klonk me geweldig in de oren, nu natuurlijk vanwege de temperatuur op dat moment, dacht ik dat, dat onmogelijk was. Met mijn ervaring tot nu toe, heb ik hier heel andere ogen op gericht en ik kijk er echt naar uit. Tijdens mijn vakantie in Noorwegen is er geen dag voorbij gegaan zonder te gaan zwemmen in de Fjorden of andere waters. Geweldig!

Steven Deschuyteneer 1 jaar koud douchen het resultaat Augustus 2019 Noorwegen

Om al deze ervaringen te verfijnen heb ik op 17 maart 2019 samen met Dirk Janssen, alias Boempatatman in Leuven de WHM fundamental workshop bijgewoond. Het was geweldig en ik raad het iedereen aan die van yoga, ademhaling, focus, natuur… houdt en natuurlijk ook van wat koud water blootstelling.

Steven Deschuyteneer 1 jaar koud douchen het resultaat WHM Dirk Janssen

Het is nu een jaar dat ik koud douche en ik hou ervan. Is het alleen maar positief en zo makkelijk? Niet echt, ik zie het als de ultieme training voor mijn mentaal. Soms is de knop naar warm water erg verleidelijk en hoe later op de dag ik een douche neem, hoe moeilijker ik de stap vind om eronder te stappen. De overgang van zomer naar winter, was ook moeilijk dan de stap van winter naar zomer om blijven verder te doen. Eenmaal onder het koude water, en vooral het gevoel na de douche, is zo zalig dat de moeilijke start snel vergeten is en ik de stap eronder telkens weer zet.

Dank aan iedereen die mijn ogen heeft geopend voor zo’n prachtige ontdekking, en nu is het tijd voor een ijsbad!

#natuur #koudwater #RichRoll #RRP231 #WimHof #RichRollpodcast #RRP406 #wimhofmethod #IrèneGrosjean #DirkJanssen #Boempatatman #ijsbad

4 reacties

  1. Bart Bijns

    Top! Ik ben daar ook al een paar jaar mee bezig, de kracht van koud water mag je niet onserschatten en zo een reis waar je in de kou bergen beklimt met Wim Hof spreekt mij ook wel aan.

    • Steven

      Wauw super, als je ooit die reis doet ben ik wel benieuwd naar u verhaal 😉

  2. Hylko

    Heel herkenbaar verhaal Steven. Ik heb het met veel plezier gelezen. Ik ben inmiddels ook iets meer dan een jaar lang koud aan het douchen en af en toe ga ik winterzwemmen (ijsberen). Het heeft bij mij dezelfde positieve effecten. Ik ben vooral blij met de mentale boost die het me geeft. Het is een goede aanvulling op mijn dagelijkse meditatie. Ik voel me veel sterker en het maakt een eind aan de onzekerheid waar ik jarenlang last van heb gehad. Ook ik heb veel geleerd van de podcasts van Rich Roll, van videos/boeken van en over Wim Hof. Ik ga eind januari de WHM cursus volgen bij Boempatatman. Verder eet ik ook alleen nog maar plantaardig sinds juni 2017. Na het lezen van het boek “How not to die” van Michael Greger zo’n drie maanden geleden, eet ik ook (bijna volledig) Whole Food Plant Based. Ik ben blij dat ik je blog heb ontdekt. Ik ga je zeker volgen.

    • Steven

      Altijd leuk om in contact te zijn met mensen met soortgelijke ervaringen, maakt mij wat minder een alien van mainstream, nu de ontdekking is sowieso te leuk om van dat alien van mainstream wakker te liggen 😎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *