Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten marijuana

Volgens Wikipedia, is natuurgeneeskunde “een vorm van alternatieve geneeskunde die gebruik maakt van een reeks pseudowetenschappelijke praktijken als “natuurlijk”, “niet-invasief”, en als het bevorderen van “zelfgenezing”. De ideologie en methoden van de natuurgeneeskunde zijn gebaseerd op vitalisme en volksgeneeskunde, in plaats van de op evidence-based traditionele geneeskunde. Natuurgeneeskçundige beoefenaars, raden over het algemeen af om moderne medische praktijken te volgen, met inbegrip van, en niet beperkt tot, medische tests, medicijnen, vaccinaties en chirurgie. In plaats daarvan, Naturopathische studie en praktijk vertrouwen op onwetenschappelijke concepten, vaak leiden natuurgeneeskundige diagnoses en behandelingen die geen feitelijke waarde hebben“. Behandelingen maken veelal gebruik van middelen die de natuur biedt, zoals licht, warmte, aarde, water, lucht en planten.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten Les Menuires

Natuurgeneeskunde is geen beschermd beroep en eigenlijk kan iedereen zich zo noemen. Zoals op deze blog te lezen, heeft mijn reis sinds het veranderen van mijn eetgewoonten alles te maken met het meer in harmonie leven met mijzelf en de natuur. Ik heb nooit het plan gehad om natuurgeneeskunde te studeren, nu op een gegeven moment toen ik thuis geen boek had om te lezen, kwam ik contact met een e-learning boek ‘Centre de Formation à Distance – Naturopathie – Carol Panne’, dat mijn zielsverwant hier had, om een natuurgeneeskundige beoefenaar te worden. Ik begon het te lezen en las de volledige 799 pagina’s.

Ik heb de test voor het behalen van een certificaat niet gedaan, omdat ik geen plannen heb om specialist in de natuurgeneeskunde te worden en wil alleen hier delen wat ik heb geleerd.

Hier zijn de verschillende onderwerpen die mijn aandacht trokken;

Als mens, als basis, moet ik voor 3 belangrijke dingen zorgen; Lucht, Water en Voedsel.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten water

Er zijn 10 basistechnieken van de natuurgeneeskunde;

  • Voedsel
  • Fysieke activiteit
  • Ontspanning
  • Kruidengeneeskunde
  • Hydrotherapie
  • Ademhaling
  • Handmatige technieken
  • Reflexologie
  • Energietechniek
  • Trillingstechniek
Steven Deschuyteneer Waarom raw voeding Hippocrates

Voedsel bestaat uit gluciden, eiwitten en lipiden. Het (voedsel) geneest niet, het helpt het auto-immuunsysteem van het lichaam om de gezondheid te herstellen.

4 belangrijke voedsel categorieën worden gebruikt in de natuurgeneeskunde;

  • Diuretica (laat me plassen) -> voorbeelden van planten: watermeloen, tomaten, selderij, paardenbloemen, asperges…
  • Laxeermiddel (laat me ontlasten) -> voorbeelden van planten: water, aardbeien, amandelen, broccoli, zwarte bonen, pruimen…
  • Sudoxisch (laat me zweten) -> voorbeelden van planten: kamille, wortel, olm…
  • Expectief (laat me spugen) -> voorbeelden van planten: tijm, venkel, marjolein…
Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten chakras

Er wordt ook vrij veel belang gehecht aan de 7 chakra’s, hieronder een kleine uitleg hierover (bron: https://navutudreams.com/2017/01/11/chakras-explained-the-7-chakras-you-need-to-know-about/).

Het woord Chakra is een Sanskriet woord dat “wiel” of “cirkel” betekent, en het verwijst naar de individuele cirkelvormige spinnewielen van energie die zich door het hele lichaam bevinden.

Het Chakra Systeem is een complex netwerk van energiekanalen die deze wielen met elkaar verbinden en is in kaart gebracht door het hele lichaam, net als een spiritueel zenuwstelsel.

Er zijn 7 hoofd- en grootste chakra’s die langs de ruggengraat lopen (niet in de ruggengraat).

Elk chakra zou op een andere frequentie vibreren en is geassocieerd met een bepaalde kleur (zeer nuttig voor chakra meditaties waarbij je de kleuren kunt visualiseren). Ze zijn ook elk geassocieerd met bepaalde emoties, organen en hun functie. Hier is een zeer eenvoudige voorstelling van de chakra’s.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten wortel chakra

#1 Wortel Chakra (Muladhara) – Gelegen aan de basis of de wortel, het perineum, deze chakra vertegenwoordigt aarding en overlevingsbehoeften zoals onderdak en veiligheid. Vaak een goede chakra om je op te concentreren als je veel reist en niet altijd een vast thuis of gevoel van veiligheid hebt. Geassocieerd met de kleur rood en met de ruggengraat, de nieren, de benen en de dikke darm.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten sacraal chakra

#2 Sacraal Chakra (Svadisthana) – Gelegen bij het Sacrum, een groot stuk bot aan de basis van de wervelkolom, maar boven het stuitbeen. Deze chakra staat voor plezier, emotioneel evenwicht en seksualiteit. Geassocieerd met de kleur oranje en de voortplantingsorganen, prostaat en blaas.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten zonnevlecht chakra

#3 Zonnevlecht Chakra (Manipura) – Deze chakra, gelegen bij de buikknop, staat voor onze wilskracht en assertie, de kleur is geel en geassocieerd met de alvleesklier, de lever en de maag.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten hart chakra

#4 Hart Chakra (Anahata) – Deze chakra, dat zich centraal in het hart bevindt, vertegenwoordigt  natuurlijk liefde, gehechtheid, vertrouwen, acceptatie, mededogen en intuïtie. De kleur is groen en de bijbehorende organen zijn het hart, de bloedsomloop, de armen en de handen.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten keel chakra

#5 Keel Chakra (Vishuddha) – Gelegen bij de keel (wat een verrassing!), gaat deze chakra over communicatie, creativiteit, waarheid en betrouwbaarheid. De kleur is blauw en de bijbehorende organen zijn de schildklier, de hypothalamus, de keel en de mond.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten derde oog chakra

#6 Derde Oog Chakra (Ajna) – Gelegen in het centrum van de hersenen, op een doorsnede tussen de ogen en net boven de oren. Deze chakra vertegenwoordigt wijsheid, verbeelding, intuïtie en een vermogen om de waarheid in de wereld te analyseren en waar te nemen. De kleur is diep paars en de bijbehorende organen zijn de hypofyse, de neus, de oren en de pijnappelklier.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten kruin chakra

#7 Kruin Chakra (Sahastrara) – De enige chakra dat buiten het fysieke lichaam wordt gevonden, bevindt zich net boven de kruin van het hoofd in wat wordt beschouwd als ons “geestelijk lichaam”. Er zijn minder woorden over deze chakra omdat het de chakra is die geassocieerd wordt met een hoger bewustzijn, pure onvoorwaardelijke liefde, en een staat van puur zijn (voorbij woorden!). Er zijn geen fysieke organen geassocieerd, maar het wordt geassocieerd met het vitaliseren van de bovenste hersenen, en de kleur is een lichtpaarse of indigo, of wit.

Alles gaat over dualiteit, yin en yang, en de meridianen worden meestal genoemd in zo’n paren:

  • Dikke darm (arm-yang) en long (arm-yin) = Metalen element
  • Maag (been-yang) en milt (been-yin) = Aarde element
  • Dunne darm (arm-yang) en Hart (arm-yin) = Vuur element
  • Blaas (been-yang) en Nier (been-yin) = Water element
  • Drieverwarmer (arm-yang) en pericard (arm-yin) = Vuur element
  • Galblaas (been-yang) en lever (been-yin) = Hout element
Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten yin yang

Voor de Belgische bevolking, als referentie voor goede voeding, geven ze Pol Grégoire. Ik vond het heel dicht aanleunen bij mijn whole food voedings’ levensstijl van vandaag.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten raw

Over de “raw whole food” levensstijl, of ook wel “raw foodism” genoemd, noemden ze het geen bevlieging van de 20ste eeuw. Ontdekte Essenen gebruikte deze levensstijl al meer dan 2000 jaar geleden. Sommige van hun leden, leefden zelfs 120 jaar. In de 20ste eeuw zijn het in feite Ann Wigmore en Viktoras Kulvinkas die met de oprichting van het Hippocrates Health Institute opnieuw de aandacht vestigen op de voordelen van deze levensstijl.

Er is ook een verwijzing naar een studie van Paul Kouchakoff, MD, over het feit dat het lichaam gekookt voedsel als schadelijke indringers beschouwt.

Een kleine samenvatting ervan =

Een klassieke en diepgaande studie over het directe effect van gekookt voedsel op het menselijke immuunsysteem.

Voorgesteld door Dr. Paul Kouchakoff op het Eerste Internationale Congres voor Microbiologie in 1930 en later vertaald en gepubliceerd door de Lee Foundation for Nutritional Research.

Het onderzoek richt zich op het fenomeen “digestieve leukocytose”, d.w.z. de toename en mobilisatie van witte bloedcellen als reactie op het eten van voedsel. Dr. Kouchakoff merkte op dat deze immuunrespons alleen optreedt wanneer het gegeten voedsel wordt gekookt en dat bovendien verwerkt voedsel (dat vaak wordt blootgesteld aan hoge temperaturen bij de bereiding ervan) een nog grotere respons oproept dan gekookt voedsel. Rauw voedsel daarentegen veroorzaakt niet alleen geen spijsverteringsleukocytose, maar kan ook voorkomen dat gekookt voedsel dit veroorzaakt, als het met dezelfde maaltijd wordt gegeten. Dr. Kouchakoff bracht vele jaren door met het bestuderen van de effecten van gekookt voedsel versus rauw voedsel op het menselijke immuunsysteem, en het blijft een groot mysterie en tragedie dat niemand zijn verrassende bevindingen heeft gevolgd.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten koken

Regelmatig (idealiter dagelijks) een vers vegetarisch sapje drinken, zal uw auto-immuunsysteem verbeteren.

Tegenwoordig nemen we in onze levensstijl vaak een vrucht aan het eind van een maaltijd, wat een heel slecht idee is. Aan het einde van de maaltijd wordt het spijsverteringskanaal sterk gestimuleerd door de maaltijd die we gegeten hebben. Op dat moment stagneert de eenvoudige suiker uit de vrucht en versterkt het gistings effect. Als de vrucht ver voor of ver na de maaltijd wordt gegeten, gebeurt dit proces niet.

Omega-3 is echt niet voldoende aanwezig in mijn huidige manier van eten en daar zal een supplement voor genomen moeten worden. Meer informatie hierover, zie hier.

Een woordje over Calcium – De beste calciuminname is een plantaardige inname. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn het niet de melkproducten die het meeste calcium leveren, integendeel zelfs. Zuivelproducten zijn erg zuur en hebben de neiging om botkalk te verarmen.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten essentiële oliën

Er was veel aandacht voor essentiële oliën, die zeer nuttig kunnen zijn, nu vereisen ze veel voorzorg en gespecialiseerd advies. Nergens anders zag ik zoveel rood en waarschuwingen in het boek als bij deze oliën. Persoonlijk laat ik ze liever buiten beschouwing, gezien de mogelijke gevolgen.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten medicijn

Hoe zit het met de medicatie?

Wel, de medicijnen en farmaceutica zoals we die nu kennen bestaan pas sinds 1950, dus net na de 2e wereldoorlog. Voor die tijd werd de genezing alleen gedaan met producten die door de natuur werden geleverd.

De industrialisatie en het kapitalisme hebben ons alle genezende kracht die de natuur biedt doen vergeten. Het is aan de natuurgeneeskunde om die wortels terug te brengen, nu is dit natuurlijk veel tegen de farmaceutische industrie, die probeert een terugkeer van de natuurlijke gezondheid in alle omstandigheden te voorkomen.

Steven Deschuyteneer Corona situatie en positieve kant ervan New York

In het algemeen zal de verbetering door natuurgeneeskunde van hoog naar laag gaan, zodat bijvoorbeeld eerst hoofdpijn ontstaat, voordat de pijn in de heupen verdwijnt.

Ook moet worden opgemerkt dat het menselijk lichaam een systeem van verschillende subsystemen is, zoals;

  • Circulatoire systeem – Rode bloedcellen hebben de functie van het transporteren van zuurstof en het elimineren van kooldioxide. De witte bloedcellen nemen deel aan fagocytose, die bescherming biedt tegen infecties en eliminatie door de vertering van microbiële elementen. Er is een volledige scheiding tussen het zuurstof bloed dat uit de longen komt, het bloed dat geladen is met metabolische afvalstoffen en de uitgeputte zuurstof die terugkomt uit de verschillende organen. Slagaders brengen zuurstofrijk rood bloed van het hart naar de organen en ze brengen zwart bloed, aangetast, uitgeput van het hart naar de longen.
  • Zenuwstelsel – De ontstekingsreactie maakt ook deel uit van het afweermechanisme. De ontsteking wordt gekenmerkt door 4 tekenen; roodheid, hitte, pijn en oedeem. Warmte en roodheid worden veroorzaakt door vasodilatatie van de haarvaten en het vertragen van de bloedsomloop. De pijn is te wijten aan de druk van de zenuwvezels en het oedeem is te wijten aan de exsudatie van het plasma.
  • Ademhalingssysteem – de ademhaling vervult 3 functies: het brengt zuurstof naar het organisme, het evacueert de afvalproducten, in de werking van kooldioxide en het neemt deel aan de regeling van de pH van het bloed.
  • Het spijsverteringssysteem – de belangrijkste functie van de spijsverteringsorganen, is het transformeren van voedsel zodat het kan worden geassimileerd en al onze cellen kan voeden. Met de lever die de rol van grote fabriek van het lichaam vervult.
  • Het skelet – het menselijk skelet bestaat uit 360 gewrichten, verenigd door ligamenten en pezen. Sommige worden mobiel gemaakt door spieren, fascia en glijbanen dankzij gewrichten die de beweging vergemakkelijken.
  • Spiersysteem – om de beweging van het lichaam te verzekeren, de houding te behouden, warmte te produceren en om fragiele edele organen te beschermen in samenwerking met de botten.

Een virus is niet in staat zich te verdedigen, dus zeer gemakkelijk te elimineren als het immuunsysteem gezond en effectief is.

De ontwikkeling van auto-immuunziekten is waarschijnlijk te wijten aan de accumulatie van verschillende oorzaken, zoals genetische aanleg, vervuiling, vaccins, medicatie of voeding.

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat deze systemen met elkaar verbonden zijn en dat ik op zoek moet gaan naar het complete plaatje.

Wat ik tijdens deze cursus ontdekte is dat we de meeste dingen diep in onszelf weten, we nemen gewoon niet meer de tijd om daar te kijken.

Als een kleine oefening, neem een normale dag, schrijf op wat je inademt als lucht, drinkt als water, doet om te bewegen en eet als energie.

Kijk dan naar wat je hebt opgeschreven en bepaal wat je wel en niet goed vindt.

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten natuur

Misschien moeten we wat meer naar dieren kijken om het te begrijpen.

Dieren zijn de brug tussen ons en de schoonheid van alles wat natuurlijk is. Ze laten ons zien wat er in ons leven ontbreekt en hoe we onszelf vollediger en onvoorwaardelijker kunnen liefhebben. Ze verbinden ons terug met wie we zijn, en met het doel van waarom we hier zijn.” – Trisha McCagh

Steven Deschuyteneer Ik ben een natuurgeneeskundige en dit is wat je echt moet weten dieren

#natuurgeneeskunde #voeding #lucht #water #chakras #PolGrégoire #AnnWigmore # #HippocratesHealthInstitute #PaulKouchakoffMD #TrishaMcCagh