Steven Deschuyteneer Welke kleine veranderingen kan iedereen in zijn manier van eten doen Oostenrijk

Toen ik in 2014 aan dit avontuur begon, zag het er allemaal erg moeilijk uit en ik had nooit gedacht dat ik alleen planten kon eten, zoals dat nu het geval is.

Kinderspel? Niet echt, als ik er vandaag met mensen over praat, die een verandering in hun eetgewoonten overwegen, zijn ze verbaasd hoe makkelijk ik het vind, vooral als je het vergelijkt met de grote barrière die ze aan hun kant zien.

Hoe ga ik dat eten maken? Waar zal ik het vinden? Zal het goed smaken? Zal ik niet…

Steven Deschuyteneer Welke kleine veranderingen kan iedereen in zijn manier van eten doen Happycow

Allemaal vragen die volkomen logisch zijn en waar ik vandaag de dag de antwoorden vrij gemakkelijk op vind. Natuurlijk zijn deze antwoorden voor mij niet altijd even gemakkelijk geweest om te vinden en heeft het zeker tijd nodig gehad.

In 2014 was ik erg blij om HappyCow (waarvoor ik ondertussen Ambassador van Leuven ben) te ontdekken en enkele restaurants te vinden en proberen waar het niet te moeilijk zou zijn met mijn nieuwe eetgewoonten. Het was ook geweldig om een aantal kookboeken te kopen met recepten die ik lekker vond en die me in staat stelden om aangepaste gerechten te maken. En andere richtingen uit te gaan dan juist identiek dezelfde maaltijd waar ik dierlijke producten weglaat en vervang met plantaardige alternatieven.

Het is stap voor stap dat we deze reis maken, we komen waar we zijn en gaan waar we willen.

Steven Deschuyteneer Welke kleine veranderingen kan iedereen in zijn manier van eten doen Monument Valley

Ik leg hier uit hoe ik geleidelijk aan mijn eetgewoonten veranderde en hoe ik tijdens de reis steeds meer over mezelf ontdekte.

Ik maakte kleine veranderingen en keek toen naar hoe ik me voelde.

Hier zijn enkele mogelijkheden van kleine veranderingen dat ik nam;

 • Verhoog de groenten in warme gerechten (echte groenten, dus geen aardappelen, frietjes…).
 • Verminder het vlees (of verwijder het volledig).
 • Verminder vis (of verwijder het volledig).
 • Neem in plaats van traditioneel ontbijt (of de lunch, waarschijnlijk moeilijker) al het fruit, dat je het liefst lust en zoveel als je wil.
 • Verwijder brood en vervang het door groenten.
 • Eet ’s middags een salade met alle groenten die je graag lust (om te beginnen kunnen een paar bereide salades nodig zijn om een goede overgang in de smaakpapillen te krijgen).
 • Drink alleen water en kruidenthee (voor warme dranken) als u dat wenst.
 • Verminder of verwijder geraffineerde suiker.
 • Verminder of verwijder geraffineerde melk.
 • Kaas verminderen of verwijderen (waarschijnlijk een van de moeilijkste om mee te beginnen vanwege de verslavende stoffen in kaas). 
 • … 

Ik nam gewoon een van die kleine veranderingen en constateerde na een bepaalde periode hoe ik me daarna voelde. Alle bovenstaande punten (indien gedaan zonder vals te spelen), zijn punten waarmee ik een duidelijk verschil voelde. Ik vond het verschil leuk en toen probeerde ik een ander punt…

Steven Deschuyteneer Welke kleine veranderingen kan iedereen in zijn manier van eten doen stap voor stap

Ik ken niemand die alles van de ene op de andere dag heeft veranderd, dus misschien is het niet zo’n slechte start om het stap voor stap te doen!

De reis van duizend kilometer begint met een “stap”” – Lao Tzu.

#voeding #fruit #LaoTzu #happycow