stevendeschuyteneer

Ik ben een suikerverslaafde!

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde

Zolang ik me kan herinneren, ben ik altijd al een suikerverslaafde geweest en naast het willen van de energie, heb ik nog niet helemaal uitgedokterd waarom. Misschien is mijn natuurlijke behoefte aan fructose de reden dat ik verslaafd ben en me aangetrokken voel tot suiker?

Tot 2014 was ik vooral verslaafd aan geraffineerde suiker.

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde snoep

Als kind heb ik altijd van snoep gehouden. Met mijn eigen geld kocht ik ze graag in de plaatselijke dagbladhandelaar op weg naar en van school. Met de wekelijkse familie boodschappen ging ik graag naar een speciale supermarkt in de buurt van waar ik woonde, waar ze alles meer verkochten voor andere winkels om door te verkopen. Ik kon echt in grote hoeveelheden kopen, meestal waren dit kg-verpakkingen.

Gelukkig begrepen mijn ouders dat we snoep niet te vaak moesten kopen, want ik zou ze opeten met een snelheid die niemand zich kan voorstellen. Ik zou ook zo’n pakje meenemen, meestal op reis en de suiker die erin zit zou heel handig zijn om me wakker te houden als ik dat wilde.

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde Crème Brulée

Naast snoep zijn ook desserts als ijs (minimaal 500ml) en crème brûlée voor mij zeer verslavend. Vroeger maakte of kocht ik er grote hoeveelheden van en gebruikte ik ze regelmatig als maaltijdvervanger (ontbijt, lunch of diner).

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde eclair

En last but not least, gebak zou ook heel delicaat zijn en ik denk dat de hele familie zich nog herinnert hoe egoïstisch en hebzuchtig ik daar helaas voor was. Toen ik ’s avonds terugkwam van een basketbal training of -wedstrijd, een beetje honger had en de ‘4+2 gratis éclair’ gebakjes in de koelkast vond, at ik ze soms alle 6 op.

Terugkijkend op die dagen kan ik niet geloven dat ik dat heb gedaan en me zo heb gedragen. Nu, gezien het feit dat sommige onderzoeken blijkbaar aantonen dat geraffineerde suiker hetzelfde verslavende effect in de hersenen heeft als cocaïne en heroïne, begrijp ik waarom ik er altijd al meer van wilde en het heeft nooit genoeg gevoeld.

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde fruit

Met mijn veranderende eetgewoonten ben ik begonnen met het verwijderen van geraffineerde suiker en het vervangen door natuurlijke suikers. Wat in de media al snel als hetzelfde wordt bestempeld. Ik heb ze beide getest, zowel zoveel mogelijk snoep te eten als ik kan, als zoveel mogelijk fruit te eten als ik kan. Ik kan uit ervaring zeggen dat de suikers in fruit heel anders zijn voor mijn lichaam dan alle andere geraffineerde suikers… raad eens welke het beste voelde?

Was de overgang gemakkelijk?

Helemaal niet, het was een ernstige ontgiftingsperiode en ik kan me voorstellen dat het heel vergelijkbaar is om van drugs of alcohol af te komen (aangezien de effecten vergelijkbaar zijn in de hersenen). Ik begon met alleen maar plat water te drinken en waardeerde de zuiverheid ervan toen het in mijn lichaam kwam, wat me vanaf dat moment veel hielp. Toen ik me dieper in het onderwerp suiker verdiepte, ontdekte ik dat geraffineerde suiker niet alleen in veel dranken zat, maar ook in bijna alles wat ik eet.

Ah oké, ja juist, aangezien suiker erg verslavend is, legaal (niet zoals harddrugs) kan ik ervan uitgaan dat veel levensmiddelenfabrikanten het aan hun producten toevoegen, zodat ik er verslaafd aanraak en ik er meer van koop, alles wat ze helaas willen in deze kapitalistische maatschappij. Waarom heeft niemand me dat verteld en uitgelegd? Nee, nee, ik kan en mag het niemand kwalijk nemen, waarom heb ik niet eerder geluisterd en gehoord? Veel te druk met andere dingen, denk ik…

Kort na drinken en de duidelijke geraffineerde suikers zoals in snoep, ben ik begonnen met suiker uit mijn voeding te weren die verscholen zitten in de vorm van brood, pasta… en het te  vervangen door natuurlijke alternatieven. 

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde pasta brood

Was het, het waard?

ABSOLUTELY! Zoals ik hierboven heb uitgelegd, spijt het me dat ik er nu pas achter kom en ontdek dat het zeker iets moet zijn in het onderwijs voor de toekomst. Mijn vrijheid en onafhankelijkheid van geraffineerde suiker is een groot geschenk geweest op deze reis.

Vandaag de dag ben ik nog actiever in de sport dan vroeger, dus ik hou nog steeds erg veel van suiker en ik geloof dat ik het op de een of andere manier nodig heb voor mijn energie.

Het belangrijkste verschil met vroeger is dat ik mijn suikerinname haal uit fruit, planten die veel suiker bevatten (zoals bieten) en vandaag de dag zo goed als niets meer uit geraffineerde suiker. Misschien nog niet 100%, want er zit echt overal suiker in en maar zover als mijn kennis gaat natuurlijk.

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde fruit 2

Mijn huidige suikerinname is ook in lijn met de activiteiten die ik doe. Als ik erg actief ben, eet ik er veel van, als ik minder actief ben, eet ik er minder van.

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde venkel

Een geweldig gevoel van vrijheid, vooral geen verslaving meer en dat wens ik iedereen toe!

Ik kon me niet voorstellen dat een groente als ‘venkel’ ooit veel beter zou smaken dan de smaak die ‘calish candy’ vroeger gaf!

Ik ben erg blij dat de natuur het heeft overgenomen van geraffineerde producten uit laboratoria voor mij!

Hoe werkt u aan verslavingen, welke wil je van af en wat werkt voor u?

Steven Deschuyteneer Ik ben een suikerverslaafde Grand Canyon

#voeding #suikerverslaving #natuur #fruit

2 reacties

  1. Natasja de Jong

    Jeetje, ik ben vandaag even gaan zoeken op internet. want bij mij loopt het eten van suikers de spui gaten uit. ik sta er mee op en ga er mee naar bed.
    Echt een suikerJuck. ik wil hier vanaf maar weet niet waar de beginnen.

    • Steven

      Het is inderdaad moeilijk, zit overal in, bij mij helpte om geleidelijk aan te vervangen door fruit, sterkte ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *