Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw

Tijdens een interview werd de Dalai Lama gevraagd, wat hem het meest verraste, zijn antwoord was nogal geestverruimend; “MAN”. “Man verraste me het meest over de mensheid. Omdat hij zijn gezondheid opoffert om geld te verdienen. Dan offert hij geld op om zijn gezondheid te herstellen. En dan is hij zo bezorgd over de toekomst dat hij niet van het heden geniet; het gevolg is dat hij niet in het heden of de toekomst leeft; hij leeft alsof hij nooit zal sterven, en dan sterft hij nadat hij nooit echt heeft geleefd”.

Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw San Francisco

Sterke woorden om over na te denken. Nu, welke richting ga ik op en ben ik de weg al niet helemaal verloren?

Ik ben ervan overtuigd dat veel van de antwoorden die ik zoek in mijzelf liggen. Maar het is de laatste plaats waar ik zoek, om antwoorden te vinden.

Waarom is dat? In mijn ogen, allemaal vanwege de afleiding. Ik ben zo afgeleid in deze moderne wereld, dat het leven voorbij vliegt, dat ik met allerlei dingen bezig ben, dat ik niet echt besefte dat ik leefde en het anders kon.

Hier is een overzicht van de afleidingen die ik het krachtigst vond in het volledig verleggen van mijn aandacht naar iets waar ik waarschijnlijk niet naar op zoek was.

#1 schermen!

Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw schermen

Wat het ook is, een TV, personal computer, tablet, telefoon… krijgen mijn aandacht zo zwaar dat elke keer als ik naar een scherm kijk, de tijd vliegt en op het einde, ik misschien hou van wat ik heb gezien maar het is vaak niet echt nuttig voor mij. Of het nu gaat om films, series… het bevredigt mijn visuele inname voor een moment. Hoe kan het me op de lange termijn helpen? Als ik er vaak naar kijk, hoeft er geen lange termijn te zijn, want de afleiding eindigt als er een nieuwe afleiding begint. Persoonlijk is dat mijn definitie van verslaving en het willen vermijden van de waarheid.

Meer info over schermen kan hier gelezen worden; “Waar gaat die scherm verslaving over en wat er tegen te doen?

#2 eten!

Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw raw eten

De nummer één reden voor voedsel is om me energie te geven en me te laten leven. Zolang voedsel dat doel op een uitstekende manier vervult, is er niet echt een probleem. Nu, in deze 21e eeuw, is voedsel vaak een troost. Dat betekent dat als ik me eenzaam en verdrietig voel… voedsel vaak de stof is die me op de been houdt, in welke toestand ik me ook bevind. Niet echt vanwege het voedingsniveau, meer vanwege het bevredigende, aangename gevoel. De meest bekende in deze categorie is chocolade. Dus, aangezien het voedsel me op de been houdt, hoewel ik mijn gevoelens helemaal niet op los, kan het gezien worden als een ideale afleiding voor mij om niet te komen waar ik naartoe moet. Blijf gewoon eten.

Mijn volledige website gaat rechtstreeks en onrechtstreeks over voedsel, nu meer info over voedsel als verslaving kan hier gelezen worden; “Ik heb steeds honger als ik enkel ongekookte voeding eet!

#3 alcohol en drugs!

Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw alcohol

Behoorlijk zwaar om alcohol en drugs in dezelfde categorie te plaatsen. Nou, voor mij lijken ze theoretisch op elkaar. Ik vind de stimuli vrij snel, voel me meer losgekoppeld dan ik ooit kan zijn en als ik niet voorzichtig ben kunnen ze allebei een zeer verslavend effect op mij hebben op de lange termijn. Eenmaal in de vibe is het erg moeilijk om eruit te komen, omdat de ontvangen prikkels bergachtig zijn in vergelijking met normale prikkels in het leven (ik begon echter een aantal natuurlijke prikkels te ontdekken die ik nog nooit eerder in het leven heb ervaren, nu moest ik alle afleidingen loslaten).

Meer informatie over alcohol vindt u hier; “Mijn relatie met alcohol!

#4 werk!

Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw werk

Als ik me afvraag waarom ik ga werken, is het antwoord vaak, zodat ik en mijn familie geld hebben om te overleven. Net zoals mensen vroeger gingen voedsel zoeken. Vandaag de dag hebben we het geluk dat we steeds meer banen kunnen kiezen die overeenkomen met onze eigen waarden en de dingen die we graag doen. Het gevaar is natuurlijk dat het ook als afleiding werkt. Als ik wil, kan ik 24 uur / 7 dagen per week zonder problemen werken. Ik hoef niet te zien wat er echt aan de hand is in mijn leven en kan waarschijnlijk perfect zo leven. Het is een keuze die iedereen kan maken, werken als afleiding, is de makkelijke manier voor mij persoonlijk.

Meer info over relatie met geld kan hier gelezen worden; “De relatie met geld!

#5 de schuld geven aan anderen!

Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw andere schuld

Zoals ik al eerder zei, citaat van – Bob Moawad “De beste dag van je leven is de dag waarop je over je eigen leven beslist. Geen excuses of verontschuldigingen. Niemand om op te leunen, te vertrouwen of de schuld te geven. Het geschenk is van jou – het is een geweldige reis – en jij alleen bent verantwoordelijk voor de kwaliteit ervan. Dit is de dag dat je leven echt begint.”

Als ik alles wat ik beleef op de schouders van anderen blijf leggen, kan ik niet meer afgeleid worden van mijn echte leven dan dat. Ik verwerp elk mogelijk moment van groei door anderen de schuld te geven van het groei signaal dat ik krijg.

Meer info over onszelf kan hier gelezen worden; “We zijn allemaal uniek!

Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw team

Ik zeg hier helemaal niet dat deze afleidingen slecht zijn, ik denk dat ze heel erg deel uitmaken van onze gebruikelijke gewoontes, dat ze in sommige situaties echt helpen om er tijdelijk overheen te komen.

Ik geloof echter dat deze afleidingen me niet echt helpen om mijn leven op de lange termijn te leven.

Ze laten me onbewust toe verder te gaan, ze leiden me af en ze laten me in een andere richting kijken die zo aantrekkelijk lijkt. Zolang die andere richting bevredigend is, zie ik geen probleem. Als ik niet meer tevreden ben, is naar deze afleidingen kijken een manier om weer op de rails te komen, en het zal moeilijk of gemakkelijk zijn, afhankelijk van hoe lang ik ben afgeleid.

Dus om terug te komen op het citaat waarmee ik dit bericht over de Dalai Lama ben begonnen, is het natuurlijk ieders keuze om te beslissen of ze echt willen leven.

Wat is u keuze?

Steven Deschuyteneer Top 5 van gevaarlijke afleidingen van de 21e eeuw samen

#DalaiLama #schermlimiet #voedingsverslaving #alcoholverslaving #drugsverslaving #BobMoawad